Zašto trgovati akcijama? Razotkrivanje finansijskog uticaja

Трговина еквити свежњама балансира високе ризике са потенцијалним за значајне награде, што привлачи инвеститоре у овај динамични сегмент финансијског тржишта. 

Ова дискусија, “Зашто Трговина еквити свежњама? Разговарајући о Финансијском Утицају,” има за циљ да расклопи узбудљивост и утицај трговине еквити свежњама. 

ADVERTISEMENT

Истражићемо зашто инвеститори бирају тржишта еквитија и њихове финансијске резултате, сажетећи кључне ризике и награде.

Šta su akcije?

Akcije su delovi vlasništva u kompaniji. Kada kupujete akcije, kupujete deo kompanije.

Ovo je drugačije od obveznica, gde umesto toga pozajmljujete novac kompaniji.

ADVERTISEMENT

Зашто инвестирају у акције?

Инвеститори одабирају акције у нади да ће остварити високе повратке. Ваш “еквити експозиција” мери колико ризика преузимате са акцијама у вашем портфолију. 

Висока еквити експозиција значи већи ризик од губитка новца ако вредности акција падну.

Еквити Експозиција и Године

Млађи инвеститори често преферирају акције због њиховог потенцијала за раст, преузимајући веће ризике ради могућности бољих примања. 

ADVERTISEMENT

Када се пензија поближи, смањивање еквити експозиције премештањем на обвезнице може уманити ризик и заштитити ваша инвестиције.

Који су ризици улагања у акције?

Улагање у акције носи своје ризике. Ево на шта треба обратити пажњу:

 • Неcтабилноcт тржишта: Берзанско тржиште познато је по својим висинама и падовима. Те флуктуације могу значајно утицати на ваша улагања. Ако сте уложили све своје новце у акције, изложени сте већем ризику од губитка, посебно ако тржиште крене на доле.
 • Волатилноcт: Ово је велики ризик. Берзанско тржиште je волатилно, што значи да може брзо скачати и падати. Ово га чини ризичним, посебно ако сте ставили сва јаја у једну кошару.
 • Каматне стопе: Промене каматних стопа могу утицати на цене акција. Више каматне стопе значе да компаније морају више плаћати за кредите, што може довести до смањења их цена акција. С друге стране, ниске каматне стопе могу повећати цене акција.
 • Проблеми с ликвидношћу: Понекад продаја ваше акције може бити тежа него што мислите. Ако је ликвидност ниска, можда ћете наићи на проблеме приликом продавања акција без губитка, посебно ако покушавате да одмах повучете своју инвестицију ради бољих прилика.

Зашто улагати у акције? Објашњено финансијско предност

Улагање у акције отвара врата ка вишеструким финансијским добицима. Ево како:

 • Директни добитак: Када улазите у акције, гледате на стварање новца кроз активно трговање. Ово значи избор вредних акција, мудро управљање вашим портфељом инвестиција и праћење потеза на бази тврде анализе. Реч је о паметном избору и благовременим акцијама.
 • Диверзификација и раст: Ширењем својих инвестиција на различите акције, смањујете ризик. Ова стратегија не само штити од тржишне волатилности већ вас такође позиционира за веће добитке. Различити акцијски асети значе више могућности за стварање новца, чак и када је тржиште непредвидљиво.
 • Брзи добитак: Акције нуде јединствену предност – могућност брзих добитака. Улагање у компанију у коју верујете може донети значајне добитке релативно брзо, ефикасно повећавајући ваш приход.

Предности улагања у акције

Улагања у акције се издвајају по неколико основа. Нису само још једна опција; то је пут ка значајним финансијским предностима:

 • Потенцијал за Високу Награду: Са скромном почетном инвестицијом, можете приступити значајном будућем богатству ако компаније у које инвестирате процветају.
 • Извор Дивиденде: Према прецијени вредности, неке акције исписују дивиденду. Ово значи да зарадите део профита компаније, пружајући сталан ток прихода.
 • Диверзификација Портфолија: Можете диверзификовати преко различитих индустрија и сектора путем акција, минимизирајући ризик. Алати као што су мутуални фондови, ЕТФ-ови и теел-индекс фондови ово чине једноставним и доступним.
 • Једноставан Приступ: Акцијско тржиште је врло доступно. Било кроз директну куповину акција, мутуалне фондове или друга средства, улазак у игру је једноставан, отварајући свет финансијских могућности.

Укратко, акције су моћан алат за изградњу богатства, пружајући директне добитке, предности диверзификације и потенцијал за брзе, значајне повратке.

Приступачност и различите предности чине улагања у акције кључним делом стратегије паметног инвеститора.

Дивиденде побољшавају повратке

Компаније могу исплаћивати дивиденде од својих профита акционарима. Ове исплате, иако нису гарантоване, могу значајно да вам користе.

Имате избор да реинвестирате ове дивиденде или их користите као доход, што додатно доприноси флексибилној користи од поседовања акција.

Разумевање Преферираних Акција

Ако имате префериране акције, ви сте у посебној категорији. Имате приоритет над власницима обичних акција у приходима и средствима, често примајући регуларне дивиденде по фиксној стопи.

Међутим, износ ваше дивиденде не расте са профитима компаније јер је обично фиксан.

Еквитет из запошљавања

Понуда еквитета у вашем послу значи добијање дела власништва компаније, одмах или после одређеног периода (вестирање). 

Понекад ово дође као директно власништво, или може бити опција за куповину акција по погодној цени. 

Ово може бити вредан део ваше компензације, понуда део уcпеха ваше компаније.

Које су предности улагања у акције са правом сопствености?

Да разјаснимо. Улагање у акције значи да тражите веће добитке и да вам одговара ризик који са њиме долази.

Ево шта треба да знате:

 • Сопственост и контрола: Куповином акција постајете део власника компаније. Добијате део профита и о могућности да учествујете у важним одлукама.
 • Већи добитак, Брзашт: Акције могу да вам донесу боље резултате брже него безбедне опције као што су фиксни каматни депозити. Паметним изборима можете да остварите значајне добитке, посебно када се тржиште опоравља после Covid-19.
 • Дивиденде: Дивиденде су награда на вашу влагу. Додатни новац у вашем джепу.
 • Ограничена одговорност: Ако ствари пођу неонадоле, губите само оно што сте уложили. Ништа више.
 • Лако куповина и продаја: Акције су ликвидне. Лако можете улазити и излазити, због живахних индијских берзи.
 • Борба против инфлације: Акције помажу вашем новцу да брже расте од инфлације, помажући вам прикупљање богатства током времена. Доказано је да су дозвола за дуго влачење.
 • SEBI вам је на страни: Сециритиес анд Екцханге Боард оф Индиа (SEBI) осигурава да су ваша права као инвеститора заштићена, држећи лоше играче на одстојању.
 • Право и бонус акције: Компаније могу да вам понуде више акција по попусти (право на акције) или бесплатне акције (бонус акције) да задржите или додатно инвестирајте.
 • Почетак са малим инвестицијама: Не треба велика сума за почетак. Иако мала инвестиција у акције може да расте с временом.
 • Порезне предности: Улагања у акције иду с порезним погодностима. З арадите до 1 лакха екстемпао од ЛТЦГ и уживајте у нижим порезима у поређењу са другим инвестицијама.
 • Једноставан процес: Улазак на берзу је једноставан, са брокерима и онлајн платформама спремнима за помоћ.
 • Залог за кредит: Ваша инвестиција у акције може да вам омогући остварење кредита, до 50% њене вредности.
 • Диверзификација: Разнесите ризике мешањем ваших инвестиција. Акције могу да додату зачин високог ризика и високе награде на ваш портфолио.

Ко је способан за улагање у еквитет?

Улагање у еквитете није ствар за сваког. Бацити све своје новце у акције? Лоша идеја.

Размислите о свом старосном добу, комуфору према ризику, очекиваним повраћајима, и колико дуго планирате да инвестирате. Ови фактори одређују ваш део улагања у еквитете.

Расподела вашег улагања на различите типове активности, акције и еквитетне фондове је од кључног значаја за управљање ризиком.

Саслушајте савете само од легитимних финансијских саветника!

Закључна реч

Акције и акцијски фондови могу бити печљиви и пружити шансу за стабилне добитке. Кључ је: Уложите ослањајући се на податке, а не на осећаје. 

Циљ је да се смање ризици и постигну циљеви дохода током времена.

Читај на другом језику