Altın Oran

0
3656
altın oran nedir

İngilizce Gold Ratio olan Altın Oran kelimesini sıklıkla duyar esrarengiz bulup tam anlamıyla öğrenmek istiyorsanız  kimya ve bilim olarak sizlere açıklıyoruz.

Öncelikle altın oranın yer yüzünün güzellik ve sanat ölçüsü olduğunu bilmenizi isteyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Altın Oranın Ortaya Çıkışı

M.Ö. 570 – M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan iyonyalı filozof Pisagor,

“Bir insanın bütün vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğin oranı ile, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı birbirine eşittir. Çünkü, bütünün büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşittir.”

diye söylemiş. Pisagor’un sözünü ettiği oran, Altın Oran’dır ve sadece insan vücudunda değil; gözümüzün görebildiği hemen hemen her şeyde ve her yerde bu oran vardır. Hiçbir şey, başıboş, gelişi güzel, plânsız, programsız, rasgele ve ölçüsüz değildir. yazımızın geri kalanında daha detaylı göreceğimiz gibi, her şeyin bir oranı, daha doğrusu, Altın Oran’ı vardır.

Altın Oran ve Matematik

Ortaçağ’ın büyük Matematikçisi, Fibanocci’nin bulduğu sayı dizisinin, her biri kendinden önce gelen sayının toplamından oluşan bir diziliş mantığı vardır. Yani:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610…. gibi.

Bu sayıları kendinden önce gelen sayıya böldüğünüzde, birbirlerine oldukça yakın değerler elde dersiniz. Özellikle 13. sırada yer alan 233 sayısından sonra, bu değer neredeyse sabitlenir.

233/144 = 1.6180556

377/233 = 1.6180258……

Küsuratı hariç bırakılarak alınan bu 1, 618 sayısı Altın Oran’ın sayısıdır. Eğer göze hoş gelen bir eser yapmak istiyorsanız insanların hoşuna giden, dengeli ve güzel görünen bir eser bu bir bina da olabilir,resim, heykel ya da her hangi birşeş. mutlaka ama mutlaka bu oranı göz önüne alıp ona göre yola çıkmanız gerekiyor. Çünkü Altın Oran, yeryüzünün sanat ve güzellik ölçüsüdür.

İnsan Vücudunda Altın Oran

Her alanda olduğu gibi insan vücudunda da altın orana rastlamak mümkündür.

Pisagor bir insanın bütün vücudu ile göbeğine kadar olan kısmın oranına dikkat çektiğini yukarıda gördük.Göbek ile ayakların arasındaki mesafeyi 1 birim sayarsak! insanın boyu 1.618’e denk gelir ve bu oran değişiklik göstermez.

Göbek ile başın en üst noktası arasındaki mesafe ile omuz ve baş ucu arasındaki mesafenin birbirlerine olan oranı da aynıdır.

Göbek-diz arası, diz-ayak ucu arasındaki mesafede, aynı şekilde 1,618 olarak karşımıza çıkar.

şaşırdık mı?  henüz erken..

İşaret parmağı 3 parçadır.parmağın tam boyutunun ilk iki boğumuna oranı yine altın Oran’dır.Orta parmağın serçe parmağa oranı’da.

şimdi şaşırtan kısma geliyoruz.2 elin bütün parmakları 3 boğumludur. Her elde 5 parmak vardır.Ancak bunlardan sadece 8 tanesi Altın Oran’a göre yaratılmıştır.2,3,5,8 ise, Fibanocci sayı dizisidir.

İdael bir insan yüzünün ölçüleri, hem bilim tarafından, hem de usta ressamlar tarafından belirlenmiştir.İnsan yüzünde de altın orana rastlamaktayız ve su götürmez bi gerçek varsa oda herkesin kabul ettiği gibi yüzü altın orana en çok uyan insanların çok güzel göründüğüdür.

Görünüşümüz uzuvlarımız her biri altın oranın destekçisi ya iç organlarımız?

80’li yıllarda Amerikalı bir fizikçi ile bir doktorun  yaptıkları bir araştırma sonucu, altın Oran’ın ciğerlerimizin en küçük köşesine kadar geçerli olduğunu gösterdi.

B.J. West ve A.L. Goldberger ismin de bu iki bilim insanı, akciğerleri oluşturan bronş ağacının ilk bakışta görülen asimetrik yapısının rastgele olmadığını gördüler.

Nefes borumuz akciğerlere doğru iki ana kola ayrılmaktadır. Bu kollardan soldaki sağdakinden daha kısadır. evet artık ben yazmadan siz de tahmin ettiniz diye umuyorum bu iki dalın birbirine oranıda altın Oran’ı vermektedir.

Konu uzun ve detaylı, doğada ki örnekleri saymakla bitmeyen altın oranın sanat ve görsellik için çok önemli olduğunu kavramış olduk.