Marie Curie Kimdir?

0
3216
Marie Curie kimdir

Marie Curie

7 Kasım 1867 Varşova/Polonya doğumlu Maria Salomea Skłodowska isimli kimyager ve fizikçi evlendikten sonra Curie soyadını almıştır.

Marie Curie Polonya asılllı olmasına rağmen sonradan Fransız vatandaşlığını seçmiştir.

Marie Curie’nin Hayatı

Curie ışınıAnnesinin müdürlük yaptığı yurtta kardeşleri ile birlikte kalan ve orda büyüyen Curie okumaya aşırı ilgiliydi ama günün şartlarında yaşadığı ülkede kızların eğitim görme imkanı olmadığı için ablası Bronya ile birlikte para biriktirdi.

Ablası Paris’e Sorbonne üıversitesinde tıp eğitimi almaya gittikten sonrada kardeşi Curie’yi Fizik ve Matematik eğitimi alması için ikna etti.

Marie Curie’nin Eğitim Hayatı

1891 senesinde başladığı Fizik eğitimini 1 buçuk sene sonra tamamladı ve ardından da matematik eğitimini tamamlayıp çifte diplomasını eline aldığı 1894 yılında aradan sadece 3 sene geçmişti.

Marie Curie’nin Nobele Yolculuğu

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Curie 1896 senesinde öğretmenlik diplomasını aldı.Öncelerden üzerinde Henri Becquerel’in çalıştığı ve uranyum tuzlarının yaydığı ışın olarak duyurduğu konu üzerinde detaylı olarak çalışmaya başladı.

Bu çalışma sonralardan radyoaktivite olarak adlandırılacak.

Marie Curie’nin Nobel Çalışmaları

Takvimlerin temmuzu gösterdiği 1898 yazında Curie,  yeni bulunan radyoaktif bir element olan ve uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan polonyumu bulduğunu duyurdu.

Çalışmalarının meyvasını toplama başlayan Curie ve ekip arkadaşları polonyumu bulmasının üzerinden 1 ay geçmişken aynı sene içerisinde Radyumu duyurdu.

1904 senesinde Doktorasını verdiğinde Fransada bilim alanında ilk doktora ünvanlı alan kadın oldu.

Doktora olmasının ardından çalışmalarının karşılığı kocası Pierre Curie ve Becquerel  ile ortak yürüttüğü ve paylaştığı Radyoaktivite çalışmalarından ötürü Nobel Fizik ödülünü alarak tarihteki ilk nobel ödüllü kadın oldu.

1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki çalışmaları ve katkısından dolayı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Curie, tarihte iki Nobel Ödülüne sahip ilk kişi oldu.

marie curie ve nobelGünümüzde halen 2 nobel ödülüne sahip tek kadındır.

Hayatını radyasyon üzerinde araştırmalara harcayan Curie aşırı radyasyondan hastalığa yakalandı ve 1934 senesinde 67 yaşındayken kan kanseri sebebiyle hayatını kaybetti.Bu hastalığıda aşırı radyasyona maruz kalmasına bağlamıştı.

Ölümünden sonra Marie Curie bilim için ölen kadın olarak anılmaya başlandı. Marie’nin radyoaktivite alanındaki çalışmalarından dolayı günümüzde halen bu birime Curie  denmektedir.

Daha sonra yapılan araştırmalarda Marie Curie’nin eşyalarının incelenmesi üzerine not defterinin aşırı derecede radyasyona maruz kaldığı görülmüştür.marie Curie’ye ait eşyalar yalnızca özel kıyafetler giyilerek kullanılabilmekte ve eşyalarıda kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilmektedir.