Yazmayı seven her insanın aklından yazarak para kazanma düşüncesi geçmiştir. Çoğu zaman kişi tereddüte kapılır, nereden başlayacağını bilemez ve aslında oldukça mantıklı olan bu fikri zihninin tozlu sayfalarına kaldırır. Halbuki boş zamanlarını makale yazarak değerlendirenler olduğu gibi bu işi bir meslek olarak tam zamanlı yapanlar da mevcuttur. İşte kalemine güvenen herkes için muhteşem bir gelir kapısı olan makale yazmanın kuralları ve püf noktaları.
Makale Yazarı Olmak !
- Fikirleri Kaydetmek
Boş bir word sayfasını açıp hangi konuda yazacağınızı düşünmek yerine gün içerisinde aklınıza gelen fikirleri yanınızda taşıdığınız bir deftere ya da telefonunuzun notlar bölümüne kaydetmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Bu size zaman yönetimi konusunda avantaj sağladığı gibi parlak fikirleri unutmanızı da engeller.Tabi ki makale yazmanın kuralları burada yeni başlıyor ama en önemli kısımlarının burası olduğunu söylemekte’de fayda var. Yolda yürürken, uyumaya çalışırken ya da basit bir sohbet esnasında aklınıza gelen bir konu, yazmaya başladığınızda mükemmel ve özgün bir içeriğe dönüşebilir!
- Araştırmaya Önem Vermek
Piyasadaki pek çok makale yazarı bir-iki siteden okuduğu bilgileri özetleyerek özgün içerik ürettiğini iddia etmektedir. Bu durum internetteki makalelerin pek çoğunun farklı cümleler ile aynı şeyi söylemekten ileri gidememesine sebep olmaktadır. İyi bir makale yazmak için belirlediğiniz konu hakkında detaylı araştırma yapmalısınız. Olabildiğince sayıda kaynak kullanmak ve konuyu çok boyutlu bir şekilde ele almak okuyucularınızı farklı sitelerden bilgi alma zahmetinden kurtarır ve yazınızın ilgi çekiciliğini artırır.
- Taslak Oluşturmak
Aynı anda hem araştırıp hem yazmanız müthiş bir kafa karışıklığına sebep olabilir. Bunun yerine araştırmalarınız sonucunda öğrendiğiniz her bilgiyi kabataslak bir şekilde derleyin. Elde ettiğiniz bilgiler ışığında giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde ya da kullanacaksanız alt başlıklarda nelerden bahsedeceğinize karar verin. Bu aşamalardan sonra yazmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde yazılan makaleler daha kısa sürmekle birlikte sonuçta ortaya çıkan içerik daha kaliteli bir yapıya sahip olacaktır.
- Sayfa Düzenini Sağlamak
Kendinizi düşünün, konusu ilginizi çekse bile bütün cümlelerin iç içe geçtiği karmakarışık bir makaleyi okumayı tercih eder misiniz? Makaleniz birden çok konuya değiniyor ise mutlaka alt başlık içermelidir. Makalenizin kelime sayısını alt başlık sayısına böldüğünüzde çıkan ortalama kelime, her alt başlığın içeriğini oluşturan kelime sayısına aşağı yukarı eşit olmalıdır. Aksi takdirde ortaya kötü bir görünüm çıkar. Gerektiği yerde madde imlerini kullanarak görselliği destekleyebilirsiniz.
- SEO Konusunda Bilgi Edinmek
SEO yani arama motoru optimizasyonu, ürettiğiniz içeriğin arama motorlarında üst sıralara yükselmesini sağlayan bir sistemdir. Yazacağınız konu ile ilgili rağbet gören anahtar kelimeleri tespit edin ve makalenize uygun bir şekilde yerleştirin. SEO desteksiz yazılan makalelerin okuyuculara ulaşması ve tıklanma alması oldukça zordur. Bunun yanında yanlış SEO kullanımı da -makalenin konusuna hitap etmeyen kelimeleri alakasız bir şekilde kullanmanız gibi- arama motorları tarafından yok sayılmanıza yol açabilir.
Makale yazmanın kuralları ve püf noktaları’nı bu başlık altında sizlere aktarmaya çalıştık başlamayı düşünenler için şimdiden bol şans ve iyi kazançlar dileriz.