Akıllı teknolojiler sadece evlerimizi değiştirmiyor, peki yapay zeka ilerleyen zamanda bizleri nasıl etkileyecek?
Gelecekte neler olacak ?
Sayısız endüstri alanına kimya, teknoloji, makina vb. girmekte ve işyerini bozmaktadırlar. Yapay Zeka (AI) bir kurumda verimliliği, verimliliği ve doğruluğu geliştirme potansiyeline sahiptir – ancak bu tamamen faydalı mı? Birçoğu AI’nın yükselişinin, insan işçilerinin yerini alan makinelere ve robotlara yol açacağından ve teknolojideki bu ilerlemeyi kendimizi daha iyi hale getirecek bir araçtan ziyade bir tehdit olarak görecektir.
Akıllı Zeka Dost mu? Düşman mı ?
AI’nın 2019’da belirgin bir terim olmaya devam etmesiyle, işletmelerin kendi kendine öğrenme ve kara kutu yeteneklerinin her derde deva olmadığının farkına varmaları gerekiyor. Birçok kuruluş, insan zekasını geliştirmek ve verilerinden gerçek değer elde etmek için bu avantajları kullanarak yapay zeka’nın inanılmaz yeteneklerini görmeye başlıyor.
Akıllı sistemlerin yararlarını gösteren kanıtlar arttıkça, toplantı salonundaki daha fazla karar verici AI’nın gerçekte neler sunabileceğini daha iyi anlıyor. EY tarafından yürütülen araştırmalar “AI’yı kurumsal düzeyde mümkün kılan organizasyonlar operasyonel verimliliği arttırıyor, daha hızlı, daha bilinçli kararlar alıyor ve yeni ürün ve hizmetler geliştiriyor” açıklamasını yaptı.
Yapay zeka sistemlerini yönetim kurulu genelinde kullanan ilk şirketler rekabet avantajı kazanacak, işletme maliyetlerini düşürecek ve kafa sayımlarını kaldıracak. Bu iş perspektifinden olumlu olsa da, bunun nedeninin yerinden olma riskinde çalışanlar için endişe duyduğu açıktır. Bu teknolojilerin uygulamaya konması, önemli operasyonel değişiklikler nedeniyle sendikalar ve iş güvenliğiyle ilgili bir sorunu tetikleyecektir.
AI her sektörü bir şekilde etkilese de, her iş eşit risk altında değildir. PwC, ilk otomasyon dalgasında göreceli olarak düşük bir yer değiştirme (% 3 civarında) öngörüyor, ancak bu 2030’ların ortalarında% 30’a varan oranda artabilir. Taşımacılık endüstrisindeki meslekler potansiyel olarak daha büyük risk altında olabilir, oysa sosyal, duygusal ve edebi yetenekler gerektiren işler en düşük yer değiştirme riski altındadır.
Yapay Zeka İle Gelecek
Birçok işletme ve birey, işyerinde yapay zeka odaklı bu değişimin, kayıptan daha fazla iş yaratılmasına neden olacağı konusunda iyimser. Yenilikçi teknolojiler geliştirdikçe, yapay zeka yeni sistemler uygulamak için gereken beceriyi gerektiren işler yaratarak ekonomimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. EY anketine katılanların% 80’i AI programlarını kullanırken en büyük zorluk olan bu becerilerin eksikliği olduğunu söyledi.
Yapay zekanın kısa sürede tekrarlayan ya da temel problem çözme görevlerini içeren işlerin yerini alacak ve hatta mevcut insan kapasitesinin ötesine geçmesi muhtemeldir. AI sistemleri, endüstriyel ortamlarda, müşteri hizmet rollerinde ve finansal kurumlarda insanlar yerine kararlar alacaktır. Otomatik karar verme, kredi onaylama, bir müşterinin katılıp atılmayacağına karar vermek veya yolsuzluk ve mali suçları tespit etmek gibi görevlerden sorumlu olacaktır.
Kuruluşlar, daha fazla otomasyonun sonucu olarak verimlilik artışından faydalanacak, bu da daha fazla gelir elde edileceği anlamına gelecek. Bu sayede hizmetler sektöründeki destekleyici işlere harcanacak ek para sağlanmaktadır.
Yapay Zeka’dan Nasıl Yararlanılır?
– Hükümetler, bu gelişmelerden etkilenen ve etkilenmeyenler arasındaki sosyal eşitsizliği önlemek için AI’dan elde edilen kazanımların toplum genelinde yaygın şekilde paylaşılmasını sağlamalıdır. Örneğin, bu eğitime yapılan yatırımın artmasıyla olabilir.
– Yapay zeka sistemlerinin uygulanmasının ek maliyet tasarrufuyla, işverenler aynı zamanda mevcut çalışanlarını da vasıflandırmaya odaklanmalıdır.