Aziz sancar‘ı tanıtmaya başlamadan önce bir ufak öz eleştiri yapmasak olmaz.Ülke gündemini meşgul eden magazin haberlerinden üstün başarılara imza atan bir çok Türk bilim insanı gibi bu değerli insanı’da Nobel ödülü almasıyla tanıyabildik malesef.
Aziz Sancar’ın eğitim hayatı
1946 senesinde Mardin’e bağlı Savur ilçesinde Dünyaya gelen Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar ilk ve orta öğrenimini Savurda tamamladı.
Sonrasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Eğitim gördü.Savur’da iki sene doktor olarak çalıştıktan sonra, Teksas Üniversitesi’nde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde yaptı. Yale Üniversitesi’nde ise DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.
Aziz Sancarın çalışmaları
1982 yılında UNC Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı.Burada DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalıştı ve bu sırada 288 makale ve 33 kitap yayınladı.
1997 senesinden bu yana Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmaktadır. ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk ABD’li Türk Bilim Adamıdır.
Aziz Sancar ve Nobel ödülü
Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde hepimizi gururlandırarak 2015 senesinde Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.
ABD’de Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesidir. Vehbi Koç Vakfı’ndan 2007 senesinde ödül almıştır.Günümüz de halen Chapel Hill’de eşi Gwen Sancar ile birlikte yaşımaktadır. Aziz ve Gwen Sancar, Carolina’daki Türk Evi’nin kurucuları arasında bulunmaktadır.
Aziz Sancar’ın geliştirip adını koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp adını koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü’ne adını yazdırmıştır